Solliciteer mee naar directeurschap DT&V!

De Dienst Terugkeer en Vertrek, verantwoordelijk voor deportatie van vluchtelingen, is op zoek naar een nieuwe directeur. Rhodia Maas, directrice sinds de oprichting in 2006, vertrekt om directeur Rijksdienst voor Identiteitsgegevens bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken te worden.

Afgelopen week werd de vacature voor een nieuwe directeur online gezet. Actiegroep ‘Stop DT&V! Stop Deportaties’ roept op het sollicitatieproces zoveel mogelijk in de war te schoppen.

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) heeft slechts een doel: het met alle mogelijke middelen het land uitwerken van vluchtelingen, onder het motto “We zijn geen reisbureau waar mensen een mooie reis komen uitzoeken”.
De DT&V zet hiervoor vluchtelingen onder druk, intimidatie is dagelijkse praktijk. De DT&V is ook niet vies van het verkrijgen van valse reisdocumenten (Laissez-Passers) en samenwerking met corrupte ambtenaren en regimes uit andere landen. Sinds vorig jaar loopt bovendien een pilot-project waardoor medewerkers van de DT&V zelfstandig en naar eigen inzicht vluchtelingen in vreemdelingenbewaring mogen stellen. Afgelopen mei werd deze pilot verlengd en verruimd. DT&V’ers mogen nu ook vluchtelingen in asielzoekerscentra direct in vreemdelingenbewaring zetten, aldus staatssecretaris Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.
Eerder mochten DT&V’ers dat al bij vluchtelingengezinnen die in de halfopen gevangenissen, bekend als ‘Gezinslocaties‘ verblijven. Hoe dat uitpakt mochten we enkele weken geleden weer horen, toen een Afghaans gezin ‘s ochtends vroeg met geweld van hun bedden werd gelicht in de gezinslocatie Burgum, om overgebracht te worden naar de gezinsgevangenis in Zeist. Een medewerker van de Dienst Terugkeer en Vertrek gebruikte een taser tegen de vader in het gezin, die van de trap viel en gewond raakte. Dit brute optreden was de aanleiding voor zeventig geschrokken en verontwaardigde bewoners van de gezinslocatie te gaan protesteren bij het gemeentehuis in Burgum.

Rhodia Maas was jarenlang het gezicht van de DT&V. Als zodanig was zij ook degene die aan media en publiek het beleid en werk van de DT&V mocht proberen te verkopen. De laatste tijd trad zij steeds vaker naar voren in debatten en interviews. Dat deed ze graag in duidelijke taal: “We moeten naar een situatie toe, waarin terugkeer een essentieel en geaccepteerd onderdeel is van migratie. […] Voor sommige mensen is hier geen toekomst.” Afgelopen augustus gooide ‘Sloop de Deportatiemachine’ rode verf tegen de gevel van haar woonhuis in Den Haag, in protest tegen haar smerige werk en propagandapraatjes.

Dat smerige werk verkopen wordt ook een belangrijke taak van de nieuwe directeur. “De algemeen directeur is het gezicht van de DT&V en moet in staat zijn om proactief en met overtuiging en verbinding de aan haar opgedragen taak extern uit te leggen. Netwerken en daarmee samenwerkingsgerichtheid met de bestuurlijke en maatschappelijke omgeving is daarin essentieel”, zo staat in de vacaturetekst, die ook vermeldt: “DT&V werkt in een zeer dynamische, politieke en maatschappelijke context.”

Laat DT&V niet zonder protest een nieuwe directeur aanstellen. Solliciteer mee! Kies de aanpak die het beste bij je past: schrijf een woedende tirade, maak DT&V belachelijk of probeer juist een serieuze sollicitatie te doen. Of laat de sollicitatiecommissie weten dat ze in de vacaturegesprekken potentiële nieuwe directeuren alvast mogen vertellen dat ze erop kunnen rekenen mikpunt van acties te worden. Stuur deze oproep vooral ook door, laat DT&V niet met rust!

Stuur je Curriculum Vitae en motivatiebrief onder vermelding van vacaturenummer BABD 291-16 voor 13 oktober naar Richard Oosterweghel: richard.oosterweghel@minbzk.nl. Of bel hem op met vragen over de procedure: 06-30403502.
Met vragen over de vacature kun je terecht bij Jan-Kees Goet, Directeur-Generaal Vreemdelingenzaken bij Veiligheid en Justitie, op telefoonnummer 070-3707870.